maanantai 9. marraskuuta 2015

Ihmiskunnan tulevaisuus ja suurten systeemien kehitys

Ihmiskunnan tulevaisuus ja teknologisoitumisen vaikutukset

Teknologia kehittyy vikkelään ja muuttaa yhteiskuntia. Niinpä nykyihmistä askarruttaa, millaiseksi maailma on pitkällä aikavälillä muuttumassa. Tämä kirjoitus pyrkii antamaan positiivisen vastauksen tuohon kysymykseen sekä helpohkoja jaotteluita, joilla näitä kysymyksiä ajatuyksissaan jäsentää.
Maailma on muuttunut niin vikkelään, etteivät käytännöt ole ehtineet sopeutua vaan ne vielä etsivät uomiaan. Saati sitten että olisi löydetty lopullinen paras ratkaisu siihen, miten järjestää maailma käytäntöineen ja arvoineen.
Maailmassa ovat uutena piirteenä suuret systeemit, siis yhteiskunnan rakenteet sekä tehtaat jne., ja rakennettu ympäristö.
Luonnollisiisn elämän elementteihin ihmisen reaktio on luonnollinen ja oikeaanosuva. Keinotekoisiin elementteihin ihmisen reaktio on edelleen luonnollisiin virikkeisiin sovitettu ja niin tarvitaan korjaus, järki, jonka avulla suhtautua viisaasti keinotekoisiin elementteihin elinympäristössä. Järjen tehtävänä on rakentaa paikkansa pitävä maailmankuva, joka sisältää myös suuret systeemit ja rakennetun ympäristön ja jonka avulla ohjata toimintaansa ja yhteisön toimintaa viisaasti.
Systeemit, rakennettu ja luonnollinen voidaan rinnastaa toisiinsa, kun tarkastellaan niitä hyvin yleisellä tasolla. Niillä kullakin on oma toimintansa ja paikkansa maailmassa. Toiminnalla on tiettyjä perusedellytyksiä, joista huolehtiminen muodostaa tuon elementin tarpeet maailmassa. Esim. tehdas tarvitsee kunnossa olevia koneita, joilla on hyvä tehdä työtä, sekä työvoimaa, jonka kunnossa pysymisestä huolehtivat inhimilliset arvot ja vastuuntuntoisuus.
Uutta kehitettäessä on tyypillistä, ettei se vielä ole löytänyt paikkaansa maailmassa. Syntyy tuon uuden asian näkövinkkelin muodostama osittaisperspektiivi, joka ei huolehdi muista asioista ainakaan riittävän hyvin. Jotta osa sopisi kokonaisuuteen, tarvitaan kokonaiskuva, josta näkee tuon asian paikan maailmassa. Esim. teknologian kehitys, ympäristöongelmat ja ekologinen kokonaiskuva maailmasta.


Katso http://www.angelfire.com/blues/systeemiteoria/ihminen.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti